Beställ boken (inbunden) via e-post till josefin.olevik[at]olevik.se
Den befriade familjen
1994 är Josefin Olevik 17 år och skriver brev till sig själv. Posten lägger det på vänt, 20 år senare kommer det fram. Nu, som 37-åring läser hon:
Jag tror på en sak: kärleken. Att bli älskad. Jag har ännu inte upplevt det och har svårt att tänka mig att jag någonsin kommer att få uppleva det. När jag läser detta brev hoppas jag att jag är nöjd om jag har en familj och att jag är älskad och älskar min man.
Det mesta slår in. Hon är älskad, hon har en familj – men hon har ingen man. Det blir utgångspunkten för hennes mycket personliga reportage om hur denna familj blev till, och hur många andra familjer, av alla de olika slag, blir till, och har blivit till. Hon drar en drastisk slutsats: »jag är lyckligt gift med staten«. Det är staten som gjort och gör det möjligt för de nya familjerna att existera. Den kvinna som valt att skaffa barn utan far diskrimineras inte längre av staten och från den 1 april 2016 får hon också rätt till assisterad befruktning här i Sverige.
Men staten vet inte hur det känns. Vad säger barnen? Vad säger morfar? Vad blir det av mannen? Ingen verkar ha något emot att familjen befrias, men betyder det också lycka?
Josefin Olevik berättar om barnlängtan, om anonym befruktning, om dem som befruktar anonymt och om sitt eget barns undran.
Artiklar och intervjuer i samband med boksläppet:
Jag skriver utifrån boken i SvD: Kvinnan har splittrat kärnfamiljen
Intervju i DN: Med laglig rätt att bli en familj
Intervju i GP: Att skaffa barn på egen hand
Intervju i ETC: Friheten i att skaffa barn utan partner
Intervju i Ottar: Frivillig ensamstående förälder
Vi: Min bok blir omskriven i tidningen Vi
Recensioner:
UNT: Nyanserat om nya familjer
Politism: Rebecka Hedström: ”Är den befriade familjen fri?”
Sydsvenskan: ”Något av det mest intressanta jag har läst om föräldraskap”
SvD: Delat föräldraskap är den verkliga utmaningen
GP: Josefin Oleviks bok är en skatt
Aftonbladet: ”Josefin Oleviks debattbok Den befriade familjen är kusligt vältajmad”
På djupt vatten – att lära sig simma
– Jag är bara rädd för en enda sak i hela världen. Att vara i vatten, säger Sree.
Hon kan inte simma. Hur är det att lära sig simma som vuxen? Möt Sree och Älla när de kämpar med vattnet och de olika stegen i simskolan, som att flyta, dyka efter ringar och hoppa från kanten.
Journalisten och författaren Josefin Olevik och fotografen Ylva Sundgren har följt en grupp elever på djupt vatten, och skrivit en bok på lättläst svenska.
Campingland: en berättelse om flintastek, flukthål och förtältsromantik
En lång sommar i en stor husbil. Josefin Olevik reste genom Sverige för att söka campinglivets själ. Hon fann korsord, elchocker, vin med dålig alkoholhalt och soffor med doft av förtält. Och så träffade hon en och annan campare.
Så här skrev Dagens Nyheter: Läs recension
Så här skrev Svenska Dagbladet: Läs recension
Singel i Tokyo
Antalet singlar rusar i höjden, barnafödandet minskar och giftasåldern stiger. Politikernas åtgärder vibrerar av skräck. Hur ska männen kunna arbeta sina maratonpass? Hur ska barnen uppfostras? Hur ska de gamla få omsorg? Ja, hur ska det gå om kvinnan lämnar sin förväntade uppgift, att vara den perfekta hustrun?
Fotograf Emelie Asplund och skribent Josefin Olevik har följt åtta unga japanska kvinnor i deras vardag. De står med ett ben i en modern global frihetskultur och ett ben i en traditionell nationell familjestruktur.
”En stor samhällsförändring, lågmält och inkännande skildrad”
Christian Wigardt, sfoto.se